E-mailAfdrukkenExport ICS

Geuldalwandelmarathon

Evenement

Geuldalwandelmarathon
Titel:
Geuldalwandelmarathon
Wanneer:
za, 6. oktober 2018, 06:30 h - 12:00 h
Categorie:
Wandelen
Hits:
8274

Omschrijving

Een uitdaging voor getrainde- en vrijetijds wandelaars

Wandelvereniging Vilt organiseert op zaterdag 6 oktober 2018 de 37e editie van haar jaarlijkse Geuldalwandelmarathon.

Een avontuurlijke wandeling langs de Geul van bron tot bijna monding.
De Geuldalwandelmarathon is een wandeling door het dal van de Geul vanaf de bron in de omgeving van Eynatten tot bijna aan de monding in Berg en Terblijt. De Geul is een bronriviertje en ontspringt in een kelder bij een boer in Eynatten. De wandelaars van de hele marathon (42 km) en de halve marathon (21 km) met start in België, starten in Hauset en zij zoeken het prille begin van de Geul op. gdwm 1Een onschuldig stroompje water ontwikkelt zich tot een steeds grotere stroom. De Geul is mede de schepper van het fraaie Geuldal. Het kronkelend gedrag van het riviertje geeft de Geuldalwandelmarathon veel afwisseling en de nodige charme. Het is een genot voor natuurliefhebbers en wandelaars om dit dal te doorkruisen. Dit gebied, ook wel de Ostkantons geheten, was vroeger Duits gebied wat te merken is aan de bouwstijl in dit gebied en de voertaal die hier nog steeds Duits is. Onderweg passeren de wandelaars enkele markante punten, zoals de Hammerbrücke een spoorwegbrug, die de 2 dalen bij Hergenrath verbindt voor het treinverkeer. Een imposant bouwwerk over het Geuldal, dat begin vorige eeuw is gebouwd. In het plaatsje Hergenrath bevindt zich de eerste rust. Na de rust wandelt men door een bos met aan de voet van een steile rotsformatie de kabbelende Geul. Boven op de rotsformatie torent de Emmaburcht boven de kruinen van het bos uit en waakt over de stad “La Calamine” of Kelmis. Verder gaat het door dit bos met smalle bospaadjes om even later door een weiland de afdaling te nemen met een fraai uitzicht over “La Calamine”. Daarbij passeren de wandelaars de Sint Rochuskapel, sgdwm 2teken een drukke weg over en komen in een natuurgebied langs de kronkelende Geul richting Moresnet.
Moresnet is van oudsher een bedevaartsoord met haar mooie staties in een prachtige tuin. In Moresnet wandelt men onder de hoge spoorbrug door, die thans geheel gerenoveerd is. Deze stamt uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog en de spoorlijn verbindt Luik met Aken. De tocht langs de Geul gaat verder door weilanden en bospaden tot in zaal AMTF in Plombières de volgende rustplaats bereikt wordt. Plombières (plomb is lood/Blei) ontleent zijn naam aan de “Bleiberg” waar zich, in het verleden, zink- en loodmijnen bevonden. Het zinkviooltje vindt hier ook zijn oorsprong en treft men nog steeds langs de oevers van de Geul aan. Na de rust in Plombières volgt men de Geul door bossen en weilanden naar Sippenaeken, waar na het passeren van de camping “du Vieux Moulin” de grens overgestoken wordt en men weer op Nederlands grondgebied komt. Daar gaat het verder langs de Geul voorbij de Heijmans groeve en de Volmolen naar Epen. In het gemeenschapshuis ‘t Patronaat bevindt zich de volgende rust en daar is tevens de finish voor de halve marathon met start in Hauset. Hier bestaat ook de mogelijkheid om voor de halve marathon Epen naar Berg en Terblijt te starten. Van hieruit gaat het verder langs de Geul, door weilanden die via de vele stegels met elkaar in verbinding staan en heeft men een prachtig uitzicht op de plaatsen Epen en Mechelen, die tegen het hellend groen omzoomd worden door zwart-witte vakwerkhuizen. In Mechelen gaat het even door het dorp om via een smal voetpad de Geul weer op te zoeken. In Partij waar men de weilanden verlaat, volgt men de Geul naar de Bek, om vervolgens Gulpen te bereiken, waar in café Paddock de voorlaatste rustplaats is ingericht. gdwm 3Vanuit Gulpen gaat het via het gehucht Beertsenhoven en Stokhem over een smal voetpad langs de Geul richting Schin op Geul. Waar de “Gronselerput” in de Geul stroomt, is men aan de voet van de beruchte Keutenberg, die echter niet beklommen hoeft te worden. Via Engwegen bereiken we gemeenschapshuis t' Gebouw in Schin op Geul waar we kunnen genieten van de laatste rust,hierna volgen we de andere oever van de Geul voor de laatste etappe,deze loopt langs de kastelen “Gen Hoes”, “Schaloen” en “Oost” om vervolgens via Valkenburg door het Geuldal en de Bergse heide naar de finish in de Geulhemermolen in Berg en Terblijt te gaan.

Naar de startplaatsen Hauset en Epen is busvervoer mogelijk. Dit kan uitsluitend via voorinschrijving op de website worden gereserveerd.

Onderweg kunnen de deelnemers gebruik maken van onder meer de volgende faciliteiten: EHBO-verzorging, frisdrank, koffie, soep en Limburgse vlaai die tegen redelijke prijzen verkrijgbaar zijn. Gratis parkeergelegenheid. tevens is het IVV stempel aanwezig.

Meer info is te vinden op: 

http://wandelverenigingvilt.nl/onze-wandeltochten/geuldal-wandelmarathon/